Noorse regering helpt vrouwen naar de top

Door Redactie

5 december 2004

De Noorse regering wil dat volgend jaar augustus minstens 40% van alle bestuurders in het bedrijfsleven vrouw zijn. Bedrijven doen er alles aan om die ambitieuze doelstelling te halen.

Toen het initiatief in 2002 het levenslicht zag namen vrouwen slechts 6% van de plekken in de bestuurskamers voor hun rekening. Als dat in augustus geen 40% is, dan is de overheid van plan een quotasysteem in te voeren.

De grootste werkgeversorganisatie is fel tegen het opleggen van quota, zegt directielid Sigrun Vaageng, maar „is zeker voorstander van meer vrouwen in de boardroom”.

De organisatie heeft een programma in het leven geroepen, waarbij de deelnemende bedrijven drie kansrijke vrouwen aanwijzen voor een speciale cursus.

De cursus van een half jaar leert de deelnemers de ins en outs van het bestuurder- zijn, zoals goed ondernemerschap, ethiek en het anticiperen op een crisissituatie. Daarnaast wordt gewerkt aan de opbouw van een netwerk.

De vrouwen die deze cursus hebben gevolgd komen in een databank, waar ondernemingen die op zoek zijn naar een nieuwe bestuurder uit kunnen putten.

De campagne heeft al opvallende resultaat opgeleverd. Zo wordt inmiddels 20% van alle bestuursposten vervuld door een vrouw. In de rest van Europa is dat 8%, zo blijkt uit een steekproef.

In het hoger onderwijs zijn vrouwen oververtegenwoordigd ten opzichte van de mannen, maar toch is slechts 12% tot 15% van alle managementsfuncties in het Noorse bedrijfsleven in handen van vrouwen. „Er is geen korte route om vrouwen van de universiteit naar de bestuurskamers te laten gaan”, zegt Vaageng.

Ondanks het kleine aantal vrouwelijk managers heeft het programma over gebrek aan belangstelling niet te klagen. Van de 85 grootste ondernemingen in Noorwegen doen 50 mee. Momenteel is de vierde cursus van een half jaar bezig, met 50 deelneemsters.

Uit de Financiële Telegraaf van 2 december 2004

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl