Wikipedia-makers beginnen 'journalistieke' wiki

Door Redactie

30 november 2004

Planet Internet bericht dat de makers van internet-encyclopedie Wikipedia een journalistieke site zijn begonnen waar bezoekers mee kunnen schrijven aan nieuwsberichten. Gezien de verrasend uitgebreide en gebalanceerde inhoud van vele artikelen op Wikipedia lijkt dit een interessante ontwikkeling.

'Met Wikinews.org wil Wikipedia-oprichter Jimmy Wales een alternatieve bron van nieuws maken waar internetgebruikers zelf de onderwerpen en berichten aandragen.

Ze schrijven een nieuwsbericht op Wikinews en zetten het online. Andere gebruikers van Wikinews hebben vervolgens minstens 8 uur de tijd wijzigingen in het bericht aan te brengen of te reageren op de feiten die naar voren worden gebracht.

Niet alle voorgedragen artikelen komen per definitie ook online als nieuwsberichten. Als de consensus onder internetgebruikers is dat het bericht slecht geschreven is, niet nieuwswaardig of onjuiste feiten bevat verdwijnt het simpelweg van de rol, zoals de journalistieke agenda wordt genoemd.

Om een democratische vorm van nieuwsvoorziening te onderhouden is de site opgedeeld in drie blokken. Het eerste blok toont de originele aangeleverde teksten. Daarin kunnen andere internetgebruikers reeds wijzigingen aanbrengen. Vervolgens verschuift de tekst naar een rubriek 'voor publiek commentaar', waar iedereen nogmaals kan reageren op de inhoud en vorm van de tekst. Vervolgens wordt besloten het artikel te plaatsen, of niet.
'

Lees verder op Planet Internet.

Gerelateerde link:
- WikinewsMeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl