Oekraïne dreigt uiteen te vallen

Door Redactie

29 november 2004

De Telegraaf meldde zaterdag dat door het tumult dat ontstaan is na de verkiezingsfraude in de Oekraine het land uiteen dreigt te vallen in een pro-Russisch en een pro-Westers deel. Zo'n 80% van de inwoners (totaal 48 miljoen) is etnisch Oekraiens en 17% is Russisch. Hoe erg zou het zijn als de Oekraine zich geweldloos opsplitste? Of hoe erg zou het juist zijn als dat niet gebeurde?

De Telegraaf schrijft: " Premier en presidentskandidaat Viktor Janoekovitsj zou volgens mediaberichten zondag zelfs persoonlijk direct betrokken zijn geweest bij gesprekken over de mogelijke afscheiding van oostelijke regio's van de rest van het land. Hij ontmoette in Severodonetsk regionale leiders uit het zuidoostelijke Russisch georiënteerde deel van het land die dreigden met afscheiding als oppositieleider Joesjtsjenko aan de macht komt. Bij de besprekingen waren ook de Moskouse burgemeester Loesjkov en de Russische ambassadeur in Oekraïne Chernomyrdin aanwezig.

Bedrijven splitsen zich heel vaak op en dat zou met landen ook wat vaker mogen gebeuren. Mensen die niet met elkaar willen leven onder één politieke vlag doen er goed uit vreedzaam uiteen te gaan. Een goede scheiding is beter dan een slecht huwelijk. In een land als bijvoorbeeld Indonesië leven zo'n 300 ethnische groepen met ongeveer evenveel talen die kunstmatig bij elkaar worden gehouden. De gordel van smaragd is een goede kandidaat om eens uit elkaar te vallen deze eeuw. En zelfs Nederland zou binnen enkele decennia wel eens in stukjes opgedeeld kunnen worden als moslims en niet-moslims blijven segregeren. En veel van onze zuiderburen in België lijkt het geen gek idee als Wallonië en Vlaanderen elk hun eigen weg gaan.

Er zijn maar zo'n 200 landen in de wereld aan wie je als burger verantwoording kan (of moet) afdragen. Meer landen betekent kleinere landen, meer noodzaak tot vrijhandel, meer concurrentie en een meer dienstbare overheid.

De Duits-Amerikaanse econoom Hans-Hermann Hoppe zei hierover eens:

Kleine staten, in directe competitie met anderen, dienen gematigd tegenover hun eigen bevolking te staan willen zij niet hun meest productieve burgers verliezen.

Bijvoorbeeld, kleine staten moeten vrijhandel bedrijven in plaats van protectionisme. Alle overheidsinterventie in buitenlandse handel beperkt het domein van wederzijds voordelige transacties en leidt dus tot zowel binnenlandse- als buitenlandse verarming. Hoe kleiner het land, des te sterker dit effect zal zijn. Een land met de omvang van de VS zou een relatief hoge levensstandaard kunnen bereiken zelfs als ze elke handel met het buitenland zou afwijzen. Als in tegenstelling daarmee een gebied ter grote van een stad of dorp protectionisme zou bedrijven, dan zou dit waarschijnlijk ellende of zelfs de dood kunnen betekenen.

Hans-Hermann HoppeOm de trend richting centralisatie en uiteindelijk de vorming van een wereldstaat terug te draaien, is het cruciaal dat een alternatieve visie uitgedragen en gepopulariseerd wordt in de publieke opinie. We dienen het idee van afscheiding uit te dragen. Of, meer specifiek, we dienen het idee uit te dragen van een wereld bestaande uit tienduizenden afzonderlijke districten, regio's en kantons, en honderdduizenden vrije onafhankelijke steden zoals de hedendaagse eigenaardige uitzonderingen als Monaco, San Marino, Liechtenstein, Hong Kong en Singapore. Het gevolg zal zijn dat kansen voor economisch gemotiveerde migratie enorm toenemen, en de wereld zal er een zijn van kleine liberale overheden die economisch geïntegreerd zijn door middel van vrijhandel en een internationale munteenheid zoals goud.


Gerelateerde links:

- De oorlog van St. Abraham en het huidige buitenlandse beleid
- Nederland in brokjes
- Hans-Hermann Hoppe over Oorlog, Terrorisme en de Wereldstaat
- Secessie.nu is een Vlaamse website die de afscheiding van Vlaanderen bepleit.
- De Europese eenwording: de basis voor nieuwe oorlogen?

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl