24 november 2004
En daar zijn de windmolenleveranciers, milieubewegingen, energiebedrijven en boeren reuze blij mee. Boeren ruilen graag een paar vierkante meter akkerland in om jaarlijks tienduizenden euro’s aan subsidie per molen te ontvangen. Subsidie die trouwens de voornaamste brandstof blijkt te zijn waarop deze windmolens draaien. Want als we op de wind vertrouwen staan ze 75% van de tijd stil.
Vervelend genoeg moet je bij stilstand heel snel naar een andere centrale overschakelen. En als je die niet hebt moet je dure stroom uit het buitenland kopen, want anders gaat het licht gewoon uit. Dus dat betekent gewoon dat Nederland een dubbele energievoorziening moet hebben die een kwart van de tijd op een laag pitje draait. De Minister ziet die situatie vreemd genoeg als grote winst voor het milieu.
Hierdoor is de prijs van Groene Stroom uit windenergie dan ook drie maal zo hoog als stroom uit een gasgestookte centrale. Ook het gebruik van ‘groene’ Biomassa (meeverbranding in kolencentrales van gemalen Maleise palmboompitten of Canadese houtsnippers) zorgt door de hoge transportprijs voor een verdrievoudiging van de energieprijs. En zonnecellen zijn ook al geen optie in het zonarme Nederland vanwege de hoge aanschafprijs en de beperkte opbrengst.
Een prima alternatief zou een nucleaire elektriciteitscentrale kunnen zijn. Immers, deze leveren volstrekt ‘groene’ stroom (geen CO2 uitstoot) tegen een prijs die 20% lager ligt dan die van een hoogrendement aardgascentrale. Finland heeft net een 1600 Megawatt centrale besteld. Deze centrale levert net zoveel stroom als 1200 windmolens kunnen leveren bij continue optimale wind (1,5 MW).
Hans Bennink (1969) is van beroep internetprovider en is daar sinds 1996 professioneel mee bezig na een studie International Business aan de HEAO.
Uit zijn pennevruchten -die vaak op de actualiteit inspelen- komt zijn streven naar een vrijere maatschappij tot uiting. Het is daarbij zijn overtuiging dat uit het kunnen maken van keuzes de verrijking en verdieping van de mens tot haar volste wasdom kunnen komen.