Donner wil godslastering aanpakken

Door Redactie

15 november 2004

Afgelopen zaterdag wist NOS Teletekst mij te vertellen dat minister Donner godslastering wil gaan aanpakken. “Minister Donner van Justitie onderzoekt of meer gebruik kan worden gemaakt van het strafwetartikel tegen 'smalende godslastering'. (..) Donner zei op een congres van het CDA in Utrecht dat je mensen niet tot in het diepst van hun overtuiging en op grove wijze mag beledigen.”

Dit komt wat mij betreft neer op appeasement. Een film als Submission, waarin de barbaarse behandeling van vrouwen in de islamitische gemeenschap en de ‘rechtvaardiging’ daarvan in de Koran wordt bekritiseerd, heeft ongetwijfeld talloze moslims beledigd tot in het diepst van hun overtuiging. Het tonen van Koranteksten op het lichaam van een vrouw zal door moslims als zeer grof zijn ervaren. Als minister Donner zijn plan doorzet, lijkt het er op dat Mohammed B. zijn zin heeft gekregen.

Als Ayaan Hirsi Ali haar kritiek op de islam voort wil zetten zal zij wellicht naar het buitenland moeten vertrekken, om buiten het bereik van de Nederlandse justitie te blijven. Zou Geert Wilders nog langer vrijuit kunnen spreken of is zijn kritiek op de islam op smalende wijze 'Allahlasterlijk'? Dankzij hun rechte rug konden zij hun kritiek op de islam blijven uiten, ondanks vele bedreigingen. Maar wie weet krijgt justitie hen er wel onder.

Nu gaat het slechts om een voorstel dat werd gedaan op een partijcongres van het CDA. Het zou me verbazen als het door de Tweede Kamer werd aangenomen. Hoewel, de vrijheid van meningsuiting is al eens beperkt om te voorkomen dat er dingen gezegd werden die sommige mensen (progressieven) tot in het diepst van hun overtuiging beledigde en tegen de borst stuitte.

Ik denk dan vooral aan de artikelen in het Wetboek van Strafrecht tegen discriminatie. In 1997 werd Hans Janmaat veroordeeld wegens het aanzetten tot rassendiscriminatie vanwege de uitspraak: “Wij schaffen, zodra wij de mogelijkheid en de macht hebben, de multiculturele samenleving af.” Inmiddels zijn we wat jaren verder en worden in de Tweede Kamer dingen gezegd waarvoor Janmaat ook veroordeeld zou worden.

Later werden enkele imams en de fractieleider van de Christenunie vervolgd wegens hatelijke opmerkingen over homo’s. Zij werden vrijgesproken, maar dan wel op grond van de vrijheid van godsdienst. Indien zij atheïsten waren geweest zouden ook zij zijn veroordeeld.

Laten we hopen dat de Tweede Kamer deze keer meer wijsheid toont. Minister Donner zal zijn plan moeten intrekken, en anders mag hij wat mij betreft aftreden.

Erik Driessens

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl