De markt zorgt ervoor

Door Hans Bennink en Frank Karsten

28 oktober 2004

Het manifest van Agnes Kant over de marktwerking in de zorg toont twee dingen aan: het heilige geloof dat Kant heeft in centraal gestuurde sectoren en het concurrentiemijdende gedrag van medici. Beide zijn echter juist de oorzaak van wachtlijsten en de almaar stijgende medische kosten.

Ons lijkt het onwaarschijnlijk dat burgers die wel in staat zijn om ingewikkelde zaken als hypotheken en pensioenen aan te schaffen, niet in staat zouden zijn om een goede ziektekostenverzekering uit te zoeken om vervolgens de beste zorg in te kopen bij de beste instelling.

De liberalisering in de zorg biedt juist keuzevrijheid voor de patiënt en dalende ziektekosten op termijn. Waar Kant bang is voor tweedeling, pleiten wij voor juist duizenddeling, waarbij duizenden zorginstellingen een rijk en gevarieerd aanbod brengen in een vrije markt.

Monopolisering door de overheid heeft een bewezen effect: slechtere service tegen hogere kosten, en dat is niet anders in de zorg.

Hans Bennink en Frank Karsten

Dit korte commentaar verscheen als repliek op het manifest "De Zorg is geen Markt" in de Volkskrant van donderdag 28 oktober.

Gerelateerde links:
- Manifest Marktwerking en Zorg
- Weg met de tweedeling in de zorg
- Marktwerking in een nieuw zorgstelsel
- Karel Beckman: Bevrijd de gezondheidszorg en het onderwijs!
- Bart Croughs: De staat maakt meer kapot dan je lief is
- De rode draad

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl