De voor- en nadelen van vrij wapenbezit

Door Redactie

7 maart 2002

De Volkskrant bericht dat Israël burgers stimuleert wapens te dragen om zo terrorisme tegen te gaan.

Is vrij wapenbezit misschien een goed middel om criminaliteit tegen te gaan in Nederland? Ondanks strengere wapenwetten en zwaardere straffen op wapenbezit neemt het geweld alleen maar toe.

Burgers zijn vaak "sitting ducks" in hun eigen huis. De politie komt meestal te laat bij een overvalmelding. Als ze al komen opdagen. Een huiseigenaar met een handwapen zou veel inbrekers en overvallers afschrikken. Ook criminelen proberen zo veel mogelijk buit binnen te halen met zo weinig mogelijk risico en zullen gewapende burgers mijden.

John R. Lott van de Yale Universiteit schreef het boek "More guns, less crime" waarbij hij onderzocht hoe de criminaliteitsstatistieken zich verhouden tot de wetten op wapenbezit in de verschillende Amerikaanse Staten. Zijn conclusie is verwoord in de titel van het boek.

Verder kent Zwitserland hele vrije wapenwetten maar relatief weinig criminaliteit. Misschien heeft criminaliteit meer met etniciteit te maken dan met vrij wapenbezit. Zo is Zwitserland een land met een relatief homogene bevolking en vormen de V.S. een enorme multiculturele samenleving. Volgens de gegevens van Interpol vormen Oost-Aziaten altijd de minst criminele groep in een samenleving. Ook in Nederland is dat duidelijk merkbaar.

Voordelen vrij wapenbezit

* Criminaliteit daalt (uitgaande van bv John Lott)
* Mensen kunnen zichzelf beschermen en hoeven niet te wachten op politie
* De crimineel kan aangehouden worden door het slachtoffer (of neergeschoten)
* Fysiek zwakkeren (bv vrouwen en bejaarden) kunnen het opnemen tegen fysiek sterkere criminelen.
* Het afschieten van een wapen alarmeert de omgeving
* Burgers kunnen zich beschermen tegen een dictatoriale staat.

Nadelen vrij wapenbezit
* Gestoorden kunnen eenvoudiger in korte tijd veel mensen doden
* Ongelukken met handwapens komen vaker voor
* Terugeisen van wapens is moeilijk

Het is logisch dat de politie niet overal te gelijkertijd kan zijn. Meer politie zal waarschijnlijk niets oplossen. Misschien is het daarom beter als burgers de mogelijkheid wordt geboden zichzelf te beschermen met meer dan een deegroller. Zij zijn, wanneer ze worden overvallen, per definitie op de plek van het misdrijf. Die pet past ons allemaal.
 

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl