Badnarik pleegt burgerlijke ongehoorzaamheid

Door Redactie

11 oktober 2004

Op 8 october 2004 zijn in Amerika twee kandidaten van derde partijen gearresteerd in een poging om het complex van de Washington Universiteit te betreden waarin het tweede presidentiële debat tussen John Kerry en George W. Bush gehouden wordt. De kandidaten, Michael Badnarik van de Libertarian Party, en David Cobb van de Green Party, kozen voor burgerlijke ongehoorzaamheid om de bipartijdige Commission on Presidential Debates (CPD) te bestrijden.

Om acht uur 's avonds had Michael Badnarik, samen met een groep gelijkgezinde demonstanten, een protestbijeenkomst georganiseerd om tegen zijn uitsluiting te protesteren, en heeft hij de politielijn overschreden die de politie tussen hem en de twee hoofdkandidaten opgezet had, tijdens de uitzending van wat niets anders is dan een met enorme hoeveelheden belastingcenten gefinancierd 'televisiespotje' voor Bush en Kerry.

De meerderheid van Amerikanen is van mening dat de kandidaten van derde partijen deel zouden moeten nemen aan de debatten, maar toch geven politici belastingeld uit aan de CPD, die echter alleen de twee grote partijen aan het woord laat. Zwaar bewapende politie-eenheden werden gebruikt om de wil van het Amerikaanse volk te negeren en Badnarik uit te sluiten, terwijl de algemene media ook deze historische gebeurtenis negeert, wat een schaamteloze onderdrukking van politieke diversiteit is.

Een echte democratie gedijt bij verschillende politiek opinies; het Amerikaanse politieke proces is echter overgenomen door de linkse Democratic Party en rechtse Republican Party, en deze maken het met wetten en reguleringen moeilijk voor derde partijen, zoals de Libertarian Party, om hun mening te verspreiden.


Michael Badnarik
"Een meerderheid van Amerikanen zegt dat ik moet worden uitgenodigd op de gebeurtenissen die gesponsord worden door de Commission on Presidential Debates" zei Badnarik eerder.

"En de CPD, als nonprofit organisatie, heeft een speciale behandeling van de overheid gekregen, met als voorwaarde dat ze onpartijdig zijn in hun activiteiten. Maar bipartijdig is niet onpartijdig."

"Tenzij het mij toegestaan wordt om te partciperen, worden de debatten een massieve campagnecontributie aan twee van de kandidaten, illegaal volgens de capagnefincancieringswetten die de twee kandidaten zelf hebben gemaakt en ondertekend als Senator en President."

Stephen Gordon, de persmanager van de campagne van Badnarik, zei: "We zouden liever hebben gezien dat John Kerry en George Bush de confrontatie aangingen met de kwesties die Amerika bezighouden. Ze hebben echter de machinerie van de overheid geplaatst tussen het Amerikaanse volk en het eerlijke debat dat aan iedere eerlijke verkiezing moet voorafgaan. Nu is het aan patriotten zoals Michael Badnarik om de kwestie onder de aandacht te brengen."

In Arizona gaat de Libertarian Party de staatuniversiteit aanklagen om te voorkomen dat staatgeld wordt uitgegeven aan een soortgelijk evenement.

Badnarik had al eerder gedebatteerd met David Cobb, de kandidaat van de Green Party, Michael Peroutka van de Constitution Party, en Walt Brown van de Socialist Party. Kerry and Bush, evenals de onafhankelijke Ralph Nader, weigerden om aan die debatten deel te nemen.

Zoals Henry David Thoreau in On The Duty of Civil Disobedience eens zei: "I think that it is not too soon for honest men to rebel and revolutionize."

Lees meer op de blog van Badnarik.org

Gerelateerde links:
- On The Duty of Civil Disobedience
- Tweedledumb and Tweedledumber
- Een eerlijk debat tussen Bush en Kerry

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl