Gewonde soldaten over oorlog

Door Redactie

16 oktober 2004

Het is makkelijk om over oorlog te praten, over het zenden van troepen, het de les lezen van dictators enzovoorts, zonder stil te staan bij de effecten die oorlog heeft, niet alleen op de burgerbevolking, maar ook op de soldaat die alles moet uitvoeren, die daadwerkelijk zijn leven moet wagen, de meest verschrikkelijke dingen ziet gebeuren terwijl politici en commentatoren intussen veilig in hun kantoor over hen beslissen en praten. Tegenlicht brengt een documentaire over de gevolgen van de oorlog in Irak voor de gewone soldaat.

Tegenlicht maakte een documentaire over drie Amerikaanse soldaten op die zwaargewond raakten in Irak. Zonder armen of benen, blind en in alle gevallen getraumatiseerd moeten ze een nieuw leven beginnen in een land dat meer en meer twijfelt aan de juistheid van deze oorlog.
Een fotoserie die de New Yorkse fotografe Nina Berman maakte van gewonde Irakveteranen vormde de aanleiding tot het maken van deze documentaire. Hiernaast kunt u via de link de verhalen van de drie soldaten lezen uit haar boek 'Purple Hearts, Back from Iraq'.

Documentairemaker Roel van Broekhoven trok kris kras door de Verenigde Staten om de geportetteerden op te zoeken. Stuk voor stuk vertellen ze nauwgezet wat er gebeurde op de dag dat ze gewond raakten. Hoe ze daarna thuiskwamen, blind of zonder benen, hoe ze in dorpjes rond Alabama en Pittsburgh, of in Washington en L.A. de oorlog uit hun hoofd moeten zien te krijgen, Officieel erkend als 'held', met een "purple heart" op het uniform in de kast, verlangen de meesten terug naar een leger dat ze niet meer kan gebruiken. Het verhaal dat president Bush niet naar buiten wil brengen.


Kijk hier voor de documentaire.

Gerelateerde links:
- Mises over Oorlog
- Wat gedijt en wat sterft tijdens oorlog


MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl