Constitutiecursus

Door Redactie

30 september 2004

Amerikaanse politici gebruiken vaak patriottisch klinkende uitspraken over de Founding Fathers en de Constitution, en de President moet zelfs voor het bekleden van zijn ambt een eed afleggen dat hij de Constitutie zal verdedigen en opvolgen. Maar hoeveel van hen heeft de Constitutie nu echt gelezen, en weet wat daar instaat? Michael Badnarik, de Amerikaanse Libertarische Presidentskandidaat, is een autodidact op dit gebied, en heeft de Constitutie, en de geschiedenis daaromtrent, de afgelopen twintig jaar bestudeerd.

Hij heeft ook een ca. één dag durende cursus ontwikkeld, op basis van zelfgeschreven lesmateriaal dat de Constitutie en aanverwante onderwerpen behandelt. In 7 delen is deze Constitution Class ook in videobestanden op het internet te bewonderen, en is beslist de moeite waard om te zien. De inhoud van zijn lesmateriaal heeft hij ook in een boek gepubliceerd onder de titel Good To Be King: The Foundations of Freedom.

Een greep uit de vele onderwerpen die hij behandelt:

* Wat een 'recht' is, en wat een 'privilege' is. Wat het eigendomsrecht is en waarom alle andere rechten daaruit volgen. Waarom je geen "brand!" mag roepen in een bioscoop als er geen brand is, en waarom dat geen beperking van vrijheid van meninguiting is. Dat zelfs een kind snapt wat eigendom is ("Van mij!"). Iets moeilijker te behappen: Waarom een 6-jarige geen pistool mag dragen -- hij begrijpt niet wat 'dood' betekent. Eigendom en verantwoordelijkheid horen bij elkaar als kop en munt op een dollar.

* De VS is geen democratie maar een republiek. Dat scheelt nogal, maar niemand (ook Amerikanen niet) schijnt dat te begrijpen. Een democratie (twee wolven en een schaap die beslissen wat er gegeten gaat worden) is slechter dan een republiek.

* Wat er mis is met inflatie, wie het veroorzaakt en waarom.

* Wat de Fransen en Spanjaarden er eigenlijk mee van doen hebben.

* Hoe fijn het is om "It's Good To Be King!" te zeggen, hoe klein je koninkrijk ook is.

* Hoe Marx het Communisme wilde invoeren, en hoe alle 10 de punten neerkomen op 1 punt: afschaffing van eigendomsrecht (en de overige 9 er slechts een uitwerking van zijn). Dat afschaffen van eigendom equivalent is aan het inleveren van alle vrijheden.

* Dat de Founding Fathers duidelijk genoeg waren: de staat krijgt rechten van de bevolking ("we, the people") en niet andersom. Als de staat niet meer voldoet, heeft de bevolking het recht om, desnoods door bloed te vergieten, de staat af te zetten en een alternatief te bedenken.

* Een (beetje tenenkrommende, voor een Nederlands publiek wellicht minder geschikte, maar daarom niet minder ware) passage over hoe ('democratisch gekozen') Hitler de Joden als kikkers in een pan liet warmkoken. Waarom Amerikanen nu weerstand moeten gaan bieden tegen de groei van de overheid.

* Dat er nergens in de VS -- behalve in Texas -- zoiets bestaat als 'allodial title' op grond. Je kunt gebouwen kopen, maar je huurt de grond in feite van de overheid. Ook in Nederland kan een eenvoudig dakkapelletje nog niet gemaakt worden zonder vergunning, dus je bezit de grond beslist niet, ook al denk je van wel.

* De echte reden waarom de huwelijksvergunning bedacht was (gemengde huwelijken tussen rassen), en hoe dat betekent dat er niet twee partijen maar opeens drie (man, vrouw, staat) in een huwelijk zitten (en wat dat betekent voor kinderen e.d.). Dito voor een vergunning voor 'concealed weapons'.

* Waarom er rijbewijzen zijn. "Het is toch mijn auto?" Het is dus niet 'jouw' auto, je bezit hem samen met de staat.

* Dat het -- ondanks dat ze niet snel zullen winnen -- toch slim is op de Libertarian Party te stemmen. Op Democraten of Republikeinen stemmen heeft geen enkele zin: als je keer op keer iets doet en het blijkt keer op keer niet te helpen ben je per definitie een idioot. Maar ook: de reden dat Amerika zo socialistisch is geworden (neem de "New Deal" van Roosevelt) is omdat er een socialistische partij was, die toch indirect druk uitoefende. Ook zonder president hebben die macht.

* Een beetje reclame voor http://3pgold.com (wat nu anders heet, maar het idee, volstrekt anoniem geld, is prachtig) en voor de Liberty Dollar van http://www.norfed.org.

* Een geheel nieuwe samenzweringstheorie over Kennedy (de banken wilden niet dat hij fractional reserve banking op zou heffen).

* Nog wat geinige weetjes over wat de politici in Washington allemaal helemaal niet mogen beslissen maar toch doen (ministerie van onderwijs, etc.). Uit de grondwet: 'Het congres moet minstens 1 keer per jaar bijeenkomen'. Dat klinkt toch heel anders dan bijna iedere dag in het jaar bijeenkomen, behalve 2 weken per jaar met de secretaresse op stap! Het was nooit de bedoeling dat ze zich overal mee bemoeiden.

Kortom, na het zien van deze cursus zou je willen dat wij hier een zelfde soort grondwet hadden maar ook nog: je zou willen dat de Amerikanen hun eigen grondwet terugkregen. Want eind 18de eeuw hadden ze nog een scherpe blik op wat een een staat zou moeten doen.

Bekijk hier de Constitution Class.

Luister hier naar een kortere versie van de Constitution Class.
Gerelateerde links:
- Tweedledumb & Tweedledumber
- Badnarik for President

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl