Branson begint met toeristische ruimtevluchten

Door Redactie

28 september 2004

Het Britse Virgin-imperium wil als eerste onderneming passagiersvluchten in de ruimte aanbieden. De maatschappij van ondernemer en avonturier Richard Branson maakte gisteren bekend dat zij binnen 18 maanden de eerste toeristen buiten de dampkring hoopt te brengen.

Voor het project heeft Virgin een contract gesloten met de makers van het Amerikaanse SpaceShipOne. Dat vaartuig maakte in juni als eerste een door particulieren gefinancierde bemande ruimtevlucht.

Een vlucht, die twee uur zal duren, kost passagiers 170.000 euro. De ruimtetoeristen gaan na een training van drie dagen in een toestel dat is gebaseerd op het gevleugelde en kogelvormige SpaceShipOne, naar een hoogte van 100 kilometer. Daar zullen ze tien minuten gewichtloosheid ondergaan en de kromming van de aarde kunnen zien.

De luchtvaartmagnaat Branson zei de dromen van duizenden astronauten te willen waarmaken. „De dromen om van boven de majestueuze schoonheid van onze planeet en de sterren in al hun glorie te zien en de verbazingwekkende sensatie van gewichtloosheid te ondergaan.”

Branson zal „absoluut” aan boord van de eerste vlucht zijn, vertelde een woordvoerder van Virgin.

De vluchten worden uitgevoerd vanuit de Mojavewoestijn in de Amerikaanse staat Californië. Het herbruikbare ruimtevaartuig, waarvan het eerste de naam VSS Enterprise krijgt, wordt met inzittenden onder een transportvliegtuig naar een hoogte van 15 kilometer gedragen. Daar wordt de raketmotor ontstoken zodat het ruimteschip 100 kilometer boven de aarde enkele minuten de donkere diepte van de ruimte in vliegt.

Om terug te keren naar de aarde draait de piloot de vleugels van het ruimteschip. Daardoor remt het toestel af en glijdt het in 20 minuten terug naar de aarde, waar het eveneens in de Mojave-woestijn zal landen.

Uit de Telegraaf van 28 september

Gerelateerde link: Meer ruimte voor de vrije markt

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl