They all laughed at Christopher Columbus

Door Pamela Hemelrijk

24 september 2004

Als je anti-Amerikaans bent, zoals ik, dan denken de mensen steevast dat je een hekel hebt aan het Amerikaanse volk als zodanig.

Maar dat is helemaal niet zo; ik haat de Amerikaanse bureaucraten, niet de Amerikaanse burgers. Het deed me dan ook goed te ontdekken dat de ondernemendheid, de vrijheidslievendheid en de pioniersgeest daar nog steeds springlevend zijn. Als er iets radikaal nieuws moet worden ondernomen, dwars tegen de mainstream in, komt het nog altijd uit Amerika. Net als vroeger.

U heeft misschien al gehoord van de ‘free-staters’. Er blijken in de VS honderdduizenden mensen te zijn die, net als ik, tot de slotsom zijn gekomen dat de zich als een olievlek uitbreidende macht van de overheid het grootste gevaar is dat hen bedreigt. Mensen die zich razend maken omdat zij gedwongen worden 400 miljard, of daaromtrent, af te tikken om een regelrechte aanvalsoorlog op Irak te financieren en steeds meer van hun burgerrechten te zien sneuvelen. Zoals ik me razend maak dat ik mee moet betalen aan het ondermijnen van mijn eigen veiligheid, want zolang het Nederlandse leger in Camp Smitty kampeert, wordt de kans op een zelfmoordaanslag op het Botlekgebied met de dag groter. Ik moet me blauw betalen aan iets wat het Nederlandse leger nog steeds defensie belieft te noemen, en in ruil daarvoor stelt het leger mij bloot aan steeds meer gevaar. Het is te gek om los te lopen.

Het enige wat ik ertegen doe, is foeteren en klagen. Maar in Amerika hebben intussen tienduizenden geestverwanten elkaar via internet gevonden. En die lui gaan de komende vijf jaar massaal naar New Hampshire verhuizen. Met maar één doel: de staatsmacht daar tot een minimum te reduceren zodra ze de meerderheid hebben. Zoals één van die free-staters het uitdrukte: “Ik vertik het nog langer om belastinggeld te betalen dat gebruikt wordt om prostituees in het gevang te smijten, om maar iets te noemen. No way!” In New Hampshire zijn ze welkom, want de gouverneur aldaar is zelf ook een voorstander van meer vrijheid en inkomstenbelasting wordt er sowieso al niet geheven. De lefties in New Hampshire zijn ontzettend kwaad en beschuldigen de free-staters ervan dat zij de macht willen overnemen. Maar die lefties zijn volkomen vrij om hun collectivistische dwangsysteem in stand te houden. Maar dan wel met gelijkgestemden die zich vrijwillig onderwerpen. De free-staters zullen hen geen strobreed in de weg leggen. Als ze zelf maar niet mee hoeven te doen.

Of het lukken zal, is natuurlijk de vraag. Want vluchten kan niet meer. Er is geen vierkante centimeter grond meer op de hele aardbol, of hij valt wel onder de jurisdictie van de een of andere natie-staat. Behalve dan natuurlijk de open zee. En geloof het of niet, er zijn ook al serieus uitgewerkte plannen om met een stel pioniers een vrije samenleving op zee te stichten. U zult nu wel in een Homerisch lachen uitbarsten, maar ik zeg altijd maar: “They all laughed at Christopher Columbus” en de eerste kolonisten die indertijd het Wilde Westen introkken, waren ook bereid alles achter zich te laten. Kijk voor de lol maar eens op www.seastead.org. Zeer boeiend. Het bewijst dat de afkeer van en het verzet tegen staatsterreur veel groter is dan wij ooit hadden kunnen bevroeden. Dat is allemaal te danken aan internet. Internet is de achilleshiel van de van de bureaucratie, want daardoor heeft de overheid zijn greep op de informatiestroom verloren. De grootste oorlog die ik op termijn voorzie, is dan ook de slag om de controle over het internet. We gaan nog heel wat beleven, vrees ik.

Pamela Hemelrijk

Gerelateerde links:
- Staat der libertariërs
- Free State Project bij Twee Vandaag
- Free State Project - Update

Over de auteur

Pamela Hemelrijk (1947 - 2009) heeft twaalf jaar voor het ANP gewerkt als algemeen verslaggeefster, en tien jaar voor het Algemeen Dagblad, als feature-reporter en columniste.

Steeds meer conflicten met de hoofdredactie wegens het buiten hangen van de vuile was, en censuur op columns. Kreeg in 1995 een verbod om nog langer columns te schrijven over Srebrenica. (Hoofdredacteur: "Jij altijd met je gezeur over de waarheid, de hele waarheid en niets dan de waarheid; wij moeten hier een krant maken ja? Wij hebben hier te maken met de orde van de dag ja?")

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl