Thomas Szasz

Door Redactie

5 maart 2002

Citaten van Thomas Szasz
Enkel iemand die politiek naïef is of fanatiek socialist kan geloven dat financiering alleen van invloed is op gezondheidszorg in een kapitalistisch systeem.

Nederlanders hebben niet een manier gevonden om "zelf te beslissen over hun dood"; ze hebben alleen een manier gevonden om zelf te beslissen hoe ze artsen kunnen verzoeken hun te laten sterven, ter beoordeling van de arts.

Het is kenmerkend voor onze neiging tot medische bemoeienis dat er nu voorstanders zijn van allerlei bedenkbare interventies in de levens van verslaafden ... behalve een: de herroeping van de opiumwet en de zogenaamde verslaafden met rust laten.

Conservatieven willen mensen deugdzaam laten zijn; liberalen willen ze gezond laten zijn. Beide geloven dat het legitiem is de staat te gebruiken om hun doel te bereiken. Dat is de reden dat zowel conservatieven als liberalen vóór de opiumwet zijn, vóór dwangopnames, en vóór andere schendingen van de vrijheid van de individu versluierd in therapeutische taal.


Thomas Szasz
Professor Dr. Thomas Szasz is bekend als libertarisch humanist. Hij werd geboren in Budapest in 1920 en emigreerde naar de VS in 1938. Daar studeerde hij in 1941 cum laude af in de natuurkunde en in 1944 in medicijnen. Vele van zijn tientallen boeken worden door vooraanstaande leiders op het gebied van geneeskunde, wetgeving of maatschappij gezien als de belangrijkste publicaties van de 20ste eeuw. Een lijst van zijn publicaties op zijn site strekt zich uit over 34 pagina's. "Respect voor het individu en zijn keuzes" vormen de ruggegraat van de morele en politieke standpunten van Professor Szasz.

http://www.szasz.com

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl